Over Jeugdland


Jeugdland is opgezet in 1998 door wijlen meneer Joop Sonneveldt om de basisschooljeugd die, om wat voor reden dan ook, niet met vakantie ging tijdens de zomervakantie, toch één fantastische vakantieweek te bezorgen. 

Jeugdland is voor alle basisschoolkinderen uit de groepen 3 t/m 8, die in Rozenburg wonen of op enig manier met Rozenburg verbonden zijn. Ieder jaar vind je, in de laatste week van de zomervakantie, ongeveer 400 kinderen en nagenoeg evenveel vrijwilligers in de Jeugdlandtent op het Molenveld.

Als evenement valt Jeugdland onder de Stichting Rozenburg bloeit. Deze stichting krijgt vanuit de gemeente Rotterdam subsidiegelden, die zij mag verdelen over verschillende evenementen, waaronder Jeugdland.

Aanmelden

De aanmeldavond is op 14-03-2024 van 19:30 – 21:00 uur in de Stadswinkel, Jan van Goyenstraat 1 te Rozenburg. Ook dit jaar hebben we weer plek voor 400 kinderen, verdeeld over maximaal 30 groepen. 

 • Uw kind wordt aangemeld voor de gehele week, deelname per dag of een deel van de week is niet mogelijk. 
 • De kosten zijn € 22,00 per deelnemend kind en kunnen contant of via een QR-code worden voldaan. (LET OP! PINNEN IS NIET MOGELIJK!). De formulieren worden genummerd op volgorde van binnenkomst.  
 • Aanmelden kan zowel online als via de aanmeldavond. De online aanmeldingen ontvangen na aanmelding een bevestigingse-mail met de link ter betaling. Wanneer de betaling is voldaan is de aanmelding compleet en krijgt het een nummer. Men kan ook op de inschrijfavond – 14 maart 2024 – contant betalen na een online aanmelding.


Neem contact met ons op via aanmelden@jeugdland.info indien je geen e-mail hebt ontvangen 7 dagen na aanmelding of bij andere vragen.  Na de aanmeldavond is het aantal deelnemers bekend. Wanneer er meer dan 400 aanmeldingen zijn dan moeten we gaan werken met een wachtlijst. Ook geldt dan de voorrangsregeling. Deze houdt in dat een kind voorrang heeft op andere kinderen wanneer een ouder/verzorger 3 of meer dagen als vrijwilliger aanwezig is op Jeugdland. Het is van belang dat het vrijwilligersaanmeldformulier tegelijkertijd met het deelnemersaanmeldformulier wordt ingeleverd. Kinderen die niet woonachtig zijn in Rozenburg worden bij meer dan 400 deelnemers ook op de wachtlijst gezet. 

Op uiterlijk 17-03-2024 wordt u op de hoogte gebracht van de wachtlijst. Hierbij geldt geen bericht, is goed bericht: uw kind is geplaatst wanneer u geen mail ontvangt. Kinderen op de wachtlijst horen uiterlijk op 26-5-2024 of zij wel of niet kunnen deelnemen. Wanneer een kind niet kan deelnemen, zal de deelnamebijdrage worden terugbetaald.

Groepsindeling

In de Jeugdlandweek werken kinderen onder begeleiding van ouders, opa’s en oma’s, oudere broers en zussen, ooms en tantes, etc., binnen een thema. Dit thema wordt ieder jaar op de vrijwilligersavond door de oud-vrijwilligers uitgekozen.

Alle kinderen worden geplaatst in een groepje waar ze de gehele week gezamenlijk aan de slag gaan. De groepsgrootte is tussen de 10 – 15 kinderen per groep. Dit is afhankelijk van het aantal kinderen binnen een bepaalde leeftijdsgroep. Bij het plaatsen van de kinderen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de kinderen, maar we kijken ook naar de balans in een groep.  

We zijn bekend met het aanmelden van vriendjesgroepen en/of het doorkiezen van kinderen, maar een groep mag bij aanmelding niet groter zijn dan 6. Is je groepje groter? Verdeel het dan in 2 gelijke groepjes. Zo kunnen we het makkelijker maken om alle kinderen bij iemand te plaatsen waar ze graag bij in de groep willen tijdens Jeugdland. Ook is dit handiger met het verdelen van de vrijwilligers.  

Vrijwilligers

Jeugdland kan niet zonder haar vrijwilligers bestaan. De gehele week is er Bewaking die zorgt dat er voor en na Jeugdland niks misgaat, staat de Catering klaar met drankjes en versnaperingen, ondersteunt de Crea de kinderen met allerlei knutselmaterialen, zijn de EHBO-ers aanwezig voor de nodige pleisters, wordt de hele week vastgelegd in woord en beeld door de Mediamensen, verzorgt Sport en spel speelse activiteiten waaronder de stormbaan, zorgt de Technische dienst voor alle gereedschappen en de Animatiegroep regelt de vrolijke noot. 

Zonder vrijwilligers geen Jeugdland en hoe meer vrijwilligers, des te meer kinderen we een fantastische week kunnen bezorgen. Het aantal groepen stemmen we namelijk af op het aantal vrijwilligers. 

Er zijn vele manieren om te helpen als vrijwilliger. U kunt zich opgeven als vrijwilliger voor bewaking; catering; crea; mini-Jeugdland; groepsbegeleiding; op- en afbouw; schminken; sport en spel en de technische dienst. 

Voor de begeleiding van de groepen is het voor de kinderen fijn om zoveel mogelijk dezelfde begeleider te hebben. Iedere groep moet in principe de hele week begeleid worden door minimaal 1 groepshoofd (18 jaar of ouder) en 1 senior (18 jaar of ouder), ondersteund door minimaal 2 junioren (12 jaar en ouder).

Voor vrijwilligers met kinderen die zindelijk zijn en geboren zijn tussen 1/01/2018 en 1/01/2022 is er mini-Jeugdland. Op de dag dat een vrijwilliger actief is op Jeugdland, mag het kind naar mini-Jeugdland. Zij volgen hier een op maat gemaakt programma. 

Voor u als vrijwilliger staat er heel de dag koffie, thee, fris en limonade voor u klaar. Ook zorgt Jeugdland voor een lunchpakket. Tijdens de lunch hoeft u, van 12:30 – 13:30 uur geen toezicht te houden op de kinderen van uw groep als groepsbegeleider zijnde. 

Kunt en wilt u meehelpen met Jeugdland? Vul dan het vrijwilligersformulier in. Hierop ziet u ook precies op welke dagen u met wat kunt helpen. Uw aanmelding ontvangen wij graag uiterlijk op 26-05-2024. 

Als u deelnemende kinderen heeft, graag het formulier samen met het aanmeldformulier van uw kind(eren) inleveren op de aanmeldavond. 

Heeft u nog vragen over wat de mogelijkheden zijn of wat er van u als vrijwilliger wordt verwacht bij alle onderdelen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Op de vrijwilligersavond op 13-06-2023 bent u vanaf 20:00 uur van harte welkom. U krijgt van ons die avond belangrijke algemene informatie. Bovendien kunt u die avond zien waar en met wie u bent ingedeeld tijdens de Jeugdlandweek. Deze indeling is nog wel onder voorbehoud. Mochten er voor u nog veranderingen zijn na de vrijwilligersavond, nemen we contact met u op.

Toegang tot Jeugdland is alléén mogelijk met een Jeugdlandpolsbandje. Het vrijwilligerspolsbandje is op te halen op zondag 18 augustus in de tent samen met een vrijwilligersshirt.

Toegang 

Toegang tot Jeugdland is alléén mogelijk met een Jeugdlandpolsbandje. Het polsbandje van de kinderen kan afgehaald worden op zondag 18 augustus 2024 in de tent. 

Op het polsbandje staat het groepsnummer waar uw kind zich op de openingsdag moet melden. De polsbandjes worden door de groepsbegeleiders gecontroleerd. 

Let op! Het polsbandje moet zowel door kinderen, als vrijwilligers elke dag gedragen worden. Bij verlies melden bij de organisatie voor vervanging. 

Op de groepsindeling ziet u of u bent ingedeeld als groepshoofd. Op de dagen dat u groepshoofd bent, meldt u zich om 09:30 uur bij de EHBO-tent voor de briefing. Overige vrijwilligers verzamelen zich een kwartier voor aanvang en worden door de groepshoofden op de hoogte gesteld van de belangrijke punten van die dag.

Tussen 12:30 en 13:30 uur is het veld niet toegankelijk. Om 16:00 uur moeten de kinderen in de tent worden opgehaald bij hun groepstafel. 16:15 uur sluit het evenemententerrein.

Weekprogramma

De hele week zijn er verschillende activiteiten. Iedere dag begint met om 09:30 uur met de briefing van de groepshoofden. Aansluitend zullen de kinderen vanaf 10:00 uur bouwen aan hun hut, knutselen, sporten, zingen en dansen. De lunch is van 12:30 uur tot 13:30 uur (LET OP! Er is dan geen toezicht op kinderen door vrijwilligers.) en de dag eindigt om 16:00 uur. Naast deze activiteiten zijn er nog bijzonderheden in het programma, zie hiervoor onderstaand weekschema.

 

 • Opening en presentatie lied en dans
 • Mini’s gymzaal
 • Jurering hutten op veiligheid
 • Vlottenbouw
 • Stormbaan
 • Mini’s sport en spel
 • Groepen 21 t/m 30 sportspeciaal in de middag
 • Jurering hutten op creativiteit
 • Vlottenbouw
 • Stormbaan
 • Groepen 11 t/m 20 sportspeciaal in de middag
 • Mini’s bibliotheek
 • 16:00 uur vrijwilligers op het springkussen
 • Jurering hutten op totaliteit
 • Vlottenbouw
 • Groepen 1 t/m 10 sportspeciaal in de middag
 • Mini’s kinderboerderij
 • Geen ochtendprogramma, start 13:30 uur
 • Vlottenrace
 • Verrassingsactiviteit
 • Schminken
 • Feestmaaltijd
 • Optocht
 • Prijsuitreiking
 • Einde 20:00 uur

Er zijn natuurlijk ook prijzen te winnen!

Huttenprijs

We geven 3 x de huttenprijs weg en dat geld voor de groep die de beste, mooiste en natuurlijk veiligste hut heeft gebouwd

Sportprijs

We geven 3 x de sportprijs weg en dat geld voor de groep die de meeste punten heeft verdiend op de sport en spel onderdelen

Vlottenrace winnaar

We geven 1 x de prijs weg voor de vlottenrace weg en dat geld voor de groep die de snelste tijd heeft neergezet tijdens de vlottenrace

Sonneveldt bokaal

We geven 1 x de prijs weg voor de groep die sportiefst, sociaalst en netst is geweest